Termenul de SUFRAGERIE folosit în denumirea proiectului nostru de interacțiune socială, nu e unul întâmplător. Iar asta pentru că, o accepțiune ”operativă” a ternenului ar fi aceea de ”spațiul dintr-o locuință în care familia, prietenii și invitații se reunesc, cu predilecție seara, pentru a lua masa și a-și povesti întâmplările și învățămintelede peste zi”. Așadar, Sufrageria este acel loc magic în care se produce cea mai plăcută comuniune a spațiului urban.Pe de altă parte, nu e un secret pentru prietenii mei faptul că am fost în permanență preocupat de îmbunătățirea capacității de a comunica, atât în planul personal, cât și al comunitaților din care am făcut și fac parte. Aceasta presupune, pe scurt, îmbunătățirea capacității noastre de a ne exprima în mod deschis și direct respectând regulile dialogului civilizat si urban. Noțiunea de civilizat se referă la dubla calitate pe care o are un participant la dialog: de vorbitor și de ascultător (ordinea ar putea fi foarte bine inversă și chiar e, după mine). Cea de a doua noțiune – urban - se referă, generic, la respectarea unor norme de limbaj și exprimare care să faciliteze dialogul și nu să-l deraieze.

Am pornit de la o constatare simplă, care devine în ultimii ani din ce în ce mai prezentă în conștiința locuitorilor de orașe : ultimul deceniu a însemnat o decădere fără precedent a capacității noastre de a comunica deschis, în medii organizate sau nu, fie că e vorba de zona administrativă, civică sau politică – asta ca să mă refer doar la cele mai vizibile. Stăm prea mult pe net, pe tel și pe alte interfețe, veți zice unii. În mod cert e și asta. Dar eu consider că una dintre cauzele principale ale regresului nostru ca spațiu urban, a fost consecința frânării, a dezabilitării capacitații și dorinței de comunicare directă și deschisă. Alaturi de un grup de oameni inimoși și încredințati de cultura dialogului, de însușirile lui persuasive și chiar curative, am pornit așadar acest proiect care vrea să readucă în atenția locuitorului urbei valențele comunicării deschise, față-în-față, într-un mediu prietenos și cu multe alte rosturi, sintetizate toate în MISIUNEA pe carte am asumat-o. Ne întâlnim , cu regularitate miercurea, dar vom iniția multe alte ocazii în care ne va uni dorința de a reînvia, în note contemporane, acel spirit al peripatetismului aristotelian în care ”plimbarea” va însemna de fapt efortul fiecăruia de a participa, măcar prin deplasarea la locația seratei. Observăm de fiecare dată cu plăcere câtă pasiune poate naște discuția directă, când spiritul nu stă în spatele unei tastaturi, ci vine în fața altui spirit cu carte împărtășește o experienă, o trăire, o opinie. Disputa de idei, dusă cu întelepciune și inteligență, ascute mintea și eliberează inima. Dar am mers și mai departe. Pentru a sădi sămânța interesului interacțiunilor noastre, fiecare searată a Sufrageriei are un invitat special care prezintă o temă de interes, prilej a unor discuții ulterioare sub forma unor întrebări-răspunsuri sau completari și dezvoltari. Partea a doua este rezervata discuțiilor libere, pe teme de actualitate sau de interes. Iar finalitatea constă într-o sentință simplă: la finalui seratei, fiecare participant pleacă cu o informație, nouă cunoștință, experiență sau, măcar, un zâmbet în plus. Dacă oricare dintre aceste deziderate este atins, considerăm că ne-am atins obiectivul cu asupra de măsură.

Te așteptăm și pe tine

În fiecare miercuri, pune-ţi nişte haine comode, ia toata energia bună cu tine şi haide la Sufragerie să te laşi ,,îmbătat" de multă voie bună, informaţii preţioase despre totul din jurul tău, şi încarcă-te cu energia pozitivă pe care oamenii de acolo o transmit. Mai mult decât atât, promitem că nu te lăsăm să pleci fără gândul de a ne mai revedea.

Vezi mai mult