De la Sufragerie la Palat...Palatin. Sufrageria Arădeană sub semnul Savorilor Urbane
03 mai 2023 ⋅ Sufrageria Arădeană
Distribuie pe Facebook

Serata Sufrageriei desfășurată sub  semnul Savorilor Urbane s-a concretizat într-un voiaj printre epoci, rețete faimoase, gusturi, ingrediente, specific, nespecific, neaoș, modern, postmodern...și tot ce vă mai puteți imagina în materie culinară. Savoarea specifică a seratei a fost dată exact de faptul că am avut ghidul potrivit în această lume complexă a gastronomiei, nimeni alta decât Oana Igrețiu, cunoscuta și îndrăgita fondatoare a celui mai de succes blog culinar din România. Un lucru e clar: în domeniul culinar curiozitățile sunt nesfârșite, iar limitele...ei bine, limitele sunt date (uneori) de gramaje, dar și de logică, pentru că Oana ne-a deslușit că există o formă clasică a măsurii prin care bunicile și străbunicile noastre știau care sunt proporțiile de ingrediente dintr-o mâncare. Periplu numai bun să lămurească dileme ale pasionaților de gătit și să provoace pofte de sărat și de dulce celor mai puțin familiarizați cu interiorul bucătăriilor. A fost, de fapt, o poveste a Oanei despre pasiunea formată de la o vârstă fragedă prin cultura culinară a unei familii cu rădăcini eclectice, în care a avut ocazia să simtă de timpuriu rafinagiul unui ADN culinar complex. Prietenii Sufrageriei au mai aflat lucruri despre munca din spatele blogului atât de cunoscut, despre evoluția lui de la o simplă postare despre mâncare la un fenomen care atinge cifre de trafic impresionante. Despre eforturile Oanei și ale colegei de blog, Diana în a modera opinii și discuții în contradictoriu ale iubitorilor de bucătărie, pare-se destul de pasionali și în susținerea propriilor idei. Iar la întrebarea despre rețeta care, statistic, a generat în decursul timpului cel mai mare interes, răspunsul a fost simplu, direct și imediat: gogoșile. Să nu ne mai mirăm, așadar, de fascinația spre politică pe care o are poporul român:))

O concluzie potrivită a seratei Sufrageriei de miercuri, îmi pare exact textul de pe site-ul savorilor, care reprezintă o declarație de credință a Oanei pentru lumea gastronomică:  ”e un domeniu fara limite care permite cam orice. De aceea nu vreau sa ma definesc temporo-spatial in niciun fel. Gătesc de toate, noi si vechi, românesti si străine. Improvizez enorm. Asta pentru ca-mi place jazz-ul . Si rock-ul.


Invitatie eveniment:

Vom începe seria întâlnirilor din luna mai într-un mod cum nu se poate mai potrivit pentru această perioadă a anului când simțurile fiecăruia sunt provocate la trezia dată de natură, la vibrația parcă întotdeauna  nouă a universului de primăvară. Aducem și noi în Sufragerie această frenezie a gusturilor odată cu invitata noastră de miercuri, autoarea unui concept culinar complex, inovativ și – după cum se poate observa din numărul de urmăritori – de mare succes la public, Oana Igrețiu. Pornit inițial ca un proiect dedicat doamnelor din familia fondatoarei, site-ul savoriurbane.com a strâns milioane de urmăritori, ajungând la fabuloasa cifră de 5 milioane de vizitatori pe lună. Depășind cu mult ”granițele” geografice ale zonei și chiar ale țării, savoriurbane.com arată că, practic, lumea culinară are practic o vocație a universalității dincolo de orice îndoială. Mai este, de asemenea, o dovadă fără echivoc a faptului că o muncă făcută bine, cu pasiune și talent, aduce o răsplată pe măsură din partea unui public tot mai interesat să descopere rețete culinare noi, să se reîntoarcă la origini, dar să fie și inovativ în egală măsură. Ingredientele puse cu dedicare și inteligență de autoarele minunatelor rețete - Oana Igrețiu și Diana Rajos-Nicolin – în prezentările vivace pe care le oferă pe site, blog și pagina de Facebook, au avut ca rezultat principal faptul că au reușit să devină un fel de guru virtual pentru cei care vor să ducă gătitul dincolo de abordarea sa strict pragmatică. Adică acolo unde o masă înseamnă calitate, desfătare a simțurilor, bucuria de a mânca pentru a trăi...și nu invers. Și cum conceptul savorilor urbane se potrivește atât de bine stăruitoarelor noastre încercări de a contribui la dezvoltarea unei culturi urbane în toată complexitatea ei, ideea de a le invita sub bolta Sufrageriei ni se pare una extrem de nimerită.

Așadar, invitata seratei Sufrageriei Arădene de  miercuri, 03 Mai, ora 19 este Oana Igrețiu, fondatoarea savorilor urbane, o doamnă de la care ne vom strădui să deslușim cât mai multe gânduri, idei, biografie și care este filosofia savorilor lumii în care trăim.